Kuchnia to jedno z tych miejsc w domu, gdzie wentylacja odgrywa bardzo ważną rolę. Zapachy podczas gotowania, śmieci, odpadki i wilgoć – to wszystko sprawia, że kuchnia potrzebuje skutecznego usunięcia zanieczyszczonego powietrza i wymienienia go na czyste, świeże i przyjemne. Jak zapewnić prawidłową wentylację w kuchni?

 

Wentylacja w kuchni to nie tylko kwestia swobodnego oddychania, ale przede wszystkim obowiązek uregulowany przepisami. Zgodnie z Polską Normą PN-83/B-03430 w kuchni z oknem i kuchenką gazową lub węglową, należy usunąć przez kanał wywiewny 70 m3 powietrza na godzinę. W kuchni z oknem i kuchenką elektryczną – 30 m3/h przy 3 mieszkańcach i 50 m3/h bez okna lub przy ponad 3 mieszkańcach. W kuchni bez okna z kuchnią gazową – 70 m3/h.

 

Z uwagi na dodatkowe wyziewy w pomieszczeniach z kuchenką gazową należy zapewnić największy dopływ świeżego powietrza. Dzięki temu nie tylko podniesiemy komfort użytkowania kuchni, ale także zapewnimy bezpieczeństwo mieszkańcom. Nieprzyjemne zapachy szybko rozprzestrzeniają się po całym domu, dlatego skuteczna wentylacja jest niezbędna, by stworzyć przyjemne warunki również w innych pomieszczeniach.

Wentylacja grawitacyjna i mechaniczna

Wyróżniamy dwa typy wentylacji – naturalną, czyli grawitacyjną oraz wentylację mechaniczną. Naturalnie powietrze usuwane jest przez otwory wywiewne, które łączą się z przewodami wentylacyjnymi. Proces odbywa się na zasadzie grawitacyjnego ruchu powietrza. Aby system ten działał sprawnie, potrzebny jest dopływ świeżego powietrza, np. przez okno, nawiewniki okienne lub drzwi.

 

Drugą kwestią w tej metodzie są warunki atmosferyczne, które mają wpływ na „wciąganie” zanieczyszczanego powietrza. Jego ciągłą wymianę, bez względu na pogodę, zapewni wentylacja mechaniczna, czyli różnego rodzaju wentylatory. Najlepszym przykładem takiego urządzenia jest okap kuchenny, zamontowany nad płytą grzewczą. Okap w szybki i skuteczny sposób usuwa wilgoć oraz intensywne zapachy. Co ważne, wentylacja mechaniczna nie jest alternatywą dla tej grawitacyjnej. Kratki wentylacyjne to obowiązkowy element wyposażenia kuchni, a dodatkowy wentylator czy okap jest dla nich wsparciem w przypadku gorszego wywiewu.

Wybór kratki wentylacyjnej

Kratka stanowi stały element wyposażenia wnętrza, dlatego powinna nie tylko pełnić rolę praktyczną, ale i estetyczną. Szeroki wybór produktów pozwala dopasować kratkę wentylacyjną do koloru ścian, mebli czy dekoracji.

 

Kratki dzielimy w zależności od kształtu, materiału czy funkcjonalności. Najpopularniejsze są okrągłe, kwadratowe lub prostokątne – ich forma wiąże się z wykończeniem kanału wentylacyjnego. Mogą być wykonane z tworzywa sztucznego lub aluminium. Te wykonane z metalu są bardziej wytrzymałe i mają więcej opcji wykończenia.

 

Bardzo ważną kwestią jest to, czy kratka jest cały czas otwarta lub czy posiada żaluzje. Pierwsza pozwala na ciągłą cyrkulację i uniemożliwia ingerencję w sposób przepływu powietrza, drugą możemy samodzielnie regulować, np. kiedy jest bardzo zimno i nie chcemy, aby mroźne powietrze wpadało do wnętrza.

 

Warto wspomnieć o kratkach dekoracyjnych, których kształty, kolory czy zdobienia sprawiają, że stanowi ona ciekawą ozdobę na ścianie.

Zła wentylacja – do czego prowadzi?

Nieprawidłowa wentylacja w kuchni może doprowadzić nie tylko do zbyt dużej wilgotności lub suchości w pomieszczeniu. Przede wszystkim naraża nasze zdrowie i samopoczucie na znaczne osłabienie. Zanieczyszczone powietrze powoduje podrażnienia oczu, nosa oraz gardła, bóle głowy i ogólne osłabienie, a także przyczynia się do rozwoju pleśni. Dodatkowo nie jest obojętne dla mebli, szczególnie drewnianych, powodując ich korozję i niszczenie.

 

Ponadto w pomieszczeniu ze słabą wentylacją stale unosi się nieprzyjemny zapach, trudno się w nim oddycha oraz funkcjonuje. Jest to szczególnie uciążliwe, kiedy w kuchni spędzamy dużo czasu – nie tylko gotując, ale także spożywając posiłki, spotykając się z rodziną czy wykonując inne prace i obowiązki.

Najczęstsze błędy – czego się wystrzegać?

Jak rozpoznać źle zamontowaną wentylację? Stale utrzymujący się, nieprzyjemny zapach, który roznosi się na pozostałe pomieszczenia, duchota w kuchni, zaparowane szyby podczas gotowania – to znaki, które świadczą o nieprawidłowo działającej instalacji wentylacyjnej. Zdarza się, że w wyniku zmian w projekcie, jak np. przesunięcia ściany, pozbawia się kuchnię kanałów wentylacyjnych.

 

Podczas urządzania kuchni, powinniśmy pamiętać, aby nie montować szczelnych drzwi, które blokują dostęp do świeżego powietrza. Często zdarza się też, że kratka wentylacyjna jest zasłonięta szafkami lub – co gorsza – całkowicie rezygnuje się z niej na rzecz samego okapu. Niekiedy jego użytkowanie nie przebiega prawidłowo, co też wpływa na jakość powietrza w kuchni.

 

Wszystkich błędów można uniknąć – najlepiej już na etapie budowy domu, a później przy jego wykańczaniu i urządzaniu, zatrudnić sprawdzoną ekipę fachowców. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych niespodzianek, a wentylacja w kuchni będzie działała prawidłowo i skutecznie.

wentylacja w kuchni

Autorką wpisu gościnnego jest Ola – miłośniczka urządzania wnętrz i redaktorka bloga Fixly.

Close