Jaki blat kuchenny wybrać? Bardzo często spotykam się z pytaniem, który blat kuchenny będzie najlepszy? A najlepszą odpowiedzią jest: To zależy. 🙂 Ponieważ każdy z nich ma swoje wady i zalety.

 

W tym artykule przedstawię różne rodzaje blatów kuchennych wraz z ich wadami i zaletami, tak abyś świadomie dokonał odpowiedniego wyboru.

 

Ogólnie masz do wyboru blat kuchenny: drewniany, laminowany, fornirowany, kamienny, z konglomeratu, kompozytowy, betonowy, metalowy.  Duży wybór prawda? I co tu wybrać spośród wszystkich możliwości? Przeczytaj artykuł do końca, a jestem pewna, że podejmiesz właściwą decyzję.

 

 

B L A T   D R E W N I A N Y

 

jaki blat kuchenny

 

 

Blat drewniany ma niewątpliwie swój urok, jest przyjemny i ciepły w dotyku. Do jego produkcji używa się zazwyczaj drewna z drzew liściastych: buk, dąb, jesion,  czy też bardziej egzotycznych takich jak: iroko, mahoń, ipe,teak,merbau.

 

Należy wiedzieć, że te wykonane z drewna egzotycznego ogólnie lepiej znoszą kuchenne środowisko niż na przykład nasze rodzime drewno z buku.

 

Blaty mogą być wykonane z drewna litego i klejonego.

 

Te pierwsze nie są często spotykane, gdyż ze względu na swoją unikatowość  są drogie w porównaniu do innych blatów. Po drugie ich wadą jest to, że są bardziej podatne na pęknięcia i paczenie (czyli zniekształcenie drewna pod wpływem wilgotności). Jak wiesz wody i wilgoci w kuchni pod dostatkiem, zatem blat z drewna litego jest rozwiązaniem dość ryzykownym.

 

Blaty wykonane z drewna klejonego mają tę przewagę nad blatami z drewna litego, że ryzyko pęknięcia i paczenia jest zminimalizowane. Ponadto drewno klejone warstwowo jest dość dobrze odporne na wysoką temperaturę i wilgoć. Plusem blatu drewnianego jest również to, że jeśli dojdzie do jego uszkodzenia, możemy poddać go renowacji i zeszlifować, może nam zatem służyć wiele lat.

 

Ważną kwestią przy blatach drewnianych jest również wybór impregnacji. Do wyboru mamy olejowanie lub lakierowanie.

 

Olejowanie to nic innego jak zabezpieczenie blatu specjalnym, certyfikowanym olejem. Dzięki temu blat jest zabezpieczony przed wodą i ścieraniem. Niestety w przypadku intensywnych plam, na przykład z wina, buraków czy kawy, musimy liczyć się z ryzykiem wniknięcia tych plam w głąb drewna i niestety nie będziesz w stanie ich osunąć. Po drugie musisz sobie zdawać sprawę, że olejowanie trzeba cyklicznie powtarzać ( co najmniej raz na rok).

 

Lakierowanie jest lepszym rozwiązaniem – dzięki specjalnemu lakierowi blat jest dobrze zabezpieczony przed wodą, ścieraniem i przede wszystkim uciążliwymi plamami. Po drugie lakierowany blat nie wymaga regularnej konserwacji.

Do wad tego rozwiązania należy cena – lakierowanie jest droższe niż olejowanie, ale jeśli spojrzymy na to z innej strony (lakierujemy raz na kilka lat, a olejujemy raz na rok) okazuje się, że wyjdziemy cenowo na to samo.

 

 

B L A T   F O R N I R O W A N Y

jaki blat kuchenny

 

Ten rodzaj blatu to takie „pół drewno, pół płyta wiórowa”. Ich bazą jest płyta wiórowa, która następnie jest oklejana cienką warstwą klejonego drewna (np od 0.6 mm do 3  mm).

 

Zaletą tego blatu jest niewątpliwie cena, o wile niższa niż blatów drewnianych. Takie blaty są korzystnym cenowo rozwiązaniem gdyż za produkt o zbliżonych parametrach zapłacimy o wiele mniej.

 

Do wad należy to, że forniru nie możemy już odnowić tak jak blatu drewnianego, więc jeśli blat się uszkodzi, trzeba będzie go w całości wymienić na nowy.

 

 

B L A T   L A M I N O W A N Y

 

jaki blat do kuchni

 

To bardzo popularny rodzaj blatu, przede wszystkim ze względu na bardzo szeroki wybór formatów, kolorów, wzorów  i struktur. Jego drugą zaletą jest cena, która jest niższa od cen blatu fornirowanego i drewnianego.

Blat laminowany jest wykonany z płyty wiórowej, która jest oklejona sztucznym tworzywem termoutwardzalnym, który imituje drewno. Mimo, że widzimy drewno, blat ten nie ma z nim nic wspólnego.

 

Do zalet tego rodzaju blatu należy łatwość w utrzymaniu czystości, odporność na silne plamy(płyny nie wsiąkają i nie tworzą trwałych plam), brak wymogu konserwacji.

 

Ale blat ten ma swoje wady, między innymi: mniejsza odporność na wysokie temperatury (nie kładź na nim gorących garnków), mniejsza odporność na wilgoć, szczególnie przy styku ze zlewem i na łączeniach, większe ryzyko pęcznienia i rozwarstwiania. Wadą jest również to, że jeśli zostanie uszkodzony, nie możemy go poddać renowacji- musimy wymienić w całości.

 

 

B L A T   K A M I E N N Y

 

      jaki blat do kuchni

 

 

To moim zdaniem najbardziej praktyczny wybór na blat kuchenny. Dlaczego?

 

Kamień naturalny jest odporny na zarysowania wilgoć, wodę , wysoką temperaturę oraz zabrudzenia i plamy. Możesz na nim kłaść gorące garnki, i kroić bez ryzyka uszkodzenia. Do tego jest bardzo trwały, i posłuży nam długi czas (nawet kilkadziesiąt lat).  Również jego bardzo szeroka gama kolorystyczna daje duże możliwości co do aranżacji kuchni (występuje w ponad 200 różnych odcieni od szarości po beże, zielenie i czerń).

 

Do wad może należeć jego waga, gdyż balat z kamienia naturalnego może wymagać wzmocnionych szafek i profesjonalnego montażu ekipy.

 

Jeśli marzy Ci się blat kamienny to musisz dokonać wyboru rodzaju kamienia.

 

Najlepiej  sprawdzi się granit. Jest najtwardszy i najbardziej odporny na plamy. Poza granitem sprawdzi się także porfir i bazalt.

 

Blat kamienny może być także wykonany z marmuru lub trawertynu. Jedak zanim zdecydujesz się na ten wybór, wiedz, że wymagają one impregnacji i liczy się z tym, że nawet impregnacja nie zapewni Ci 100% odporności na plamy (zdecydowanie lepiej sprawdza się granit).

 

 

B L A T   Z   K O N G L O M E R A T U

 

jaki blat do kuchni

 

 

To inaczej kamień syntetyczny, który otrzymuje się poprzez połączenie kruszywa kamiennego (zazwyczaj granitowego lub marmurowego) z żywicą poliestrowo-akrylową.

 

Wyglądem konglomerat przypomina naturalny kamień, ale nie jest tak chłodny w dotyku (przyjmuje temperaturę otoczenia).

 

Ten rodzaj ma swoje zalety: jest lżejszy od kamienia (zatem nie wymaga wzmocnionych szafek jak przy kamieniu naturalnym), występuje w bardzo bogatej kolorystyce, jest łatwy do czyszczenia i tańszy niż naturalny kamień.

 

Ma również swoje wady: błyszczące i ciemne blaty są podatne na rysowanie, a oprócz tego jest mniej odporny na wysoką temperaturę (max 160 C), więc nie powinno stawiać się gorących garnków bezpośrednio na jego powierzchni gdyż może się ona odkształcić.

 

 

B L A T   K O M P O Z Y T O W Y

 

jaki blat do kuchni

 

 

Kompozyt to mieszanka zmielonych minerałów z żywicą epoksydowo-akrylową. Możesz się spotkać także z nazwą „solid surface” lub z nazwami handlowymi takimi jak: Corian, Hi-Macs, Staron, Kerrock, Rausolid. Wyglądem przypomina kamień naturalny, ale tak samo jak konglomerat nie jest chłodny w dotyku.

 

Do jego największej zalety należy to, że jest bardzo elastyczny i można kształtowa z niego różne formy. Blat może mieć wyoblenia, wypukłość, kołnierz nachodzący na ścianę, możesz odlać zlew z kompozytu, a przy łączeniach spoiny są właściwie niewidoczne.  Podobnie jak konglomerat, tak i kompozyt występuje w bogatej gamie kolorystycznej.

 

Blat kompozytowy jest mylony z blatem z konglomeratu. Nie są to produkty  o identycznych właściwościach, a główna rolę gra tutaj rodzaj żywicy. Konglomerat jest spojony żywicą poliestrową, która jest mniej odporna na wysoką temperaturę i uszkodzenia niż żywica epoksydowa (którą sklejony jest kompozyt).

 

Dlatego też kompozyt w porównaniu z konglomeratem jest bardziej odporny na wysoką temperaturę (do max 180 C).

 

Wadą kompozyty jest to, że  na powierzchniach ciemnych i błyszczących nie należy bezpośrednio kroić czy też przesuwać naczyń gdyż mogą pojawić się lekkie rysy .

 

B L A T  B E T O N O W Y

 

 

Do jego produkcji używa się dobrze nam znanego betonu architektonicznego.

Taki rodzaj blatu jest bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury, można na nim kroić i ustawiać rozżarzone naczynia. Ponadto masz pełną dowolność w kształtowaniu formy blatu, możesz na przykład zaprojektować blat, który stanowi jedną część ze zlewem. Beton daje także możliwość uzyskania różnych struktur, może być matowy, półmatowy lub z połyskiem, wszystko zależy od Twojego pomysłu.

 

Jeśli beton jest dobrze zaimpregnowany (np, żywicą epoksydową) zapewnia bardzo dobrą ochronę przed uporczywymi plamami(wino,sok z cytryny,pomidor). Do tego jest łatwy w utrzymaniu czystości.

 

Może się wydawać, że ten blat jest bardzo ciężki, ale głównie zależy to od grubości blatu na jaki się zdecydujemy. Jeśli wybierzemy grubośc do 4-5 cm, zwykłe szafki dadzą radę. Jeśli grubszy powinniśmy pomyśleć o ich wzmocnieniu.

 

Wadą blatu może być ograniczona kolorystyka (przeważnie szarości, beże) oraz specyficzny surowy i zimny wygląd.

 

 

B L A T   Z    M E T A L U

 

 jaki blat do kuchni

 

Zazwyczaj blaty te wykonane są ze stali kwasoodpornej, rzadziej z aluminium czy miedzi.

Ten rodzaj blatu ma swoje zalety w postaci: odporności na wysoką temperaturę, niepalności, higieniczności (nie gromadzą się na nich żadne drobnoustroje), łatwości czyszczenia, odporności na wilgoć i wodę. Poza właściwościami funkcjonalnymi, taki blat ma również walor estetyczny, ponieważ jego gładka i lśniąca powierzchnia odbija światło optycznie powiększając przestrzeń (działa jak lustro).

 

Ale decydując się na blat metalowy, musisz liczyć się z tym ze bardzo łatwo się rysuje i trzeba pod tym względem delikatnie się z nimi obchodzić. Oprócz tego, jest  trudny w formowaniu dowolnego kształtu i dość niestabilny, będzie zatem wymagał odpowiedniego stelaża.

 

Czy już wiesz jaki blat kuchenny wybrać? Jeśli czujesz się przytłoczony wszystkimi informacjami, które tutaj przedstawiałam, mam dla Ciebie podsumowanie każdego rodzaju blatu wraz z jego wadami i zaletami.

Możesz w łatwy sposób przeanalizować poszczególne cechy i wybrać opcję, która spełni Twoje wymagania.

 

 

Tutaj możesz pobrać zestawienie  Blat Kuchenny

 

 

To tyle w temacie. Zdaję sobie sprawę, że nie to nie są wszystkie możliwości, jakie możesz wykorzystać przy blacie kuchennym, starałam się przedstawić te najczęściej stosowane.

 

Napisz jaki blat kuchenny Ty wybrałeś do swojej kuchni.

 

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest pomocny, podziel się z nim 🙂

 

O jakich innych przydatnych  informacjach chcielibyście dowiedzieć się z moich artykułów? Jestem otwarta na Wasze sugestie 🙂 Dajcie znać w komentarzu, prześlijcie maila, lub po prostu napiszcie na FB lub IG.

Jeśli uznacie, że komuś może się przydać ten artykuł, to podzielcie się nim na Facebooku lub e-mailowo.
Urządzajcie się ! Do kolejnego napisania
Alicja

 

 

 

 

 

Close